Halaman

Rabu, 29 Julai 2015

Apakah Serba Salah Menguji Kita

Sebagai manusia sudah pasti kita tidak boleh lari  dari dihadapkan pada situasi yang serba salah, ada tikanya kita perlu membuat satu pilihan diantara dua  yang kita rasakan teramat sulit sekali untuk kita membuat keputusan kekadang tak ubah seperti pepatah “ bagai makan buah simalakama “ atau tak ubah seperti “ ditelan mati emak,diluah mati bapak “ tapi kita sebagai manusia yang waras harus dan mesti menetapkan pilihan kita itu walaupun diakhir keputusan itu pasti  dan tak mustahil kita akan ketawa dalam menangis .Serba salah ini jua sememang nya sesuatu yang amat menyiksakan jika begini yang kita lakukan terasa ianya salah jika begitu pula ianya juga salah. Apapun kita yang membuat keputusan itu maka kita kita kena yakin bahawa itulah keputusan tepat yang mampu kita buat,hasil dari keputusan itu kita kena redho akan apa yang mendatang. Kesabaran dan tawakal amat perlu jika kita berada dalam situasi ini apatah lagi dikala emosi itu terlalu memuncak ,kita kena yakin dengan diri kita sendiri,berpandangan positif dan memohon maaf dan memaafkan . Dalam menghadapi situasi begini kita hanya punyai satu pilihan ,walaupun pilihan itu pahit ianya harus juga kita telan,jangan terlalu  mengikut emosi dan kehendak hati kita,berfikir dan muhasabahlah diri kita biarpun disatu ketika kita terpaksa mengorbankan kehendak hati kita demi untuk satu keputusan yang amat sukar itu.

Mungkin kita yang menciptanya
Dalam satu situasi yang kurang pasti dan kita jua tidak tahu akan penghujungnya sebenarnya kita tak perlu menjadi kalut apa yang diperlukan kita kena yakin dengan diri kita,dengan keputusan kita yang penting kita kena percaya pada diri kita sendiri bahawa kita boleh mengatasi tiap permasalahan ini ,untuk itu kita perlu tenang,jika kita perlukan pandangan orang lain,dapatkannya tapi biarlah dari orang yang mampu memberikan pandangan yang boleh kita pegang akan saranannya itu namun begitu kita tidak mampu untuk lari dari menyakiti orang lain terutama perasaannya diatas tindakan yang kita buat walaupun bukan itu yang kita inginkan tetapi kita tak mampu untuk memenuhi segalanya .

Jika kita rasakan tindakan kita itu akan menghadiahkan kesakitan terutama perasaan kepada orang lain,jangan kita lupa letakanlah diri kita serendah rendahnya untuk meminta maaf dan memaafkan yang penting apa yang kita buat bukan untuk mementingkan diri kita sendiri tapi mungkin ianya ada kebaikan bersama setidak tidaknya untuk sesuatu keadaan.Kadang-kadang dalam situasi ini kita perlukan pengorbanan dari segala hal tak kiralah perasaan atau sebagainya,lakukanlah ianya nya dengan mengambil kira dari segala sudut agar kita mampu untuk redha dengan keputusan itu.

Sebagai manusia yang sememang nya tidak mampu untuk lari dari menerima situasi begini ada baiknya kita belajar dari pengalaman ini agar disatu ketika nanti kita tidak akan terjebak lagi dengan situasi begini ,biarpun pengalaman pertama kita melalui situasi ini pasti menghadiahkan kesakitan pada diri kita sendiri atau orang lain tapi belajarlah agar kita tidak melakukannya lagi. Apapun percayalah mungkin Tuhan sengaja membiarkan ianya terjadi pada diri kita untuk kita jadikannya satu pelajaran dan cuba ambil hikmah daripadanya.

Semoga Tuhan akan memberikan kita kekuatan agar  mampu untuk keluar dan mengatasi segala keadaan sebegini biarpun ianya kita rasakan terlalu sukar namun ia terpaksa ,tapi andainya kita mampu biarlah tindakan kita itu tidak akan meninggalkan kesan yang mendalam pada orang lain dan diri kita sendiri .

Jangan dera perasaan kita3 ulasan:

  1. assalam...apapun pilihan di tangan kita dan perlu yakin dgn keputusan yg diambil.

    BalasPadam
  2. Waalaikumussalam kak... Ya segalanya ditngan kita tapi kekadang walaupun segalanya ditangan kita keputusan yg kita buat mampu mendera diri kita sendiri dan menyakiti orang lain....minta minta tidak gitu jadinya

    BalasPadam
  3. Semoga dipermudahkan..

    BalasPadam